• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Aşka Dair
Kitaplar
Hikayeler
Kendime Düşünceler
Fotoğraflar
Videolar
İletişim
Site Haritası
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam1090
Toplam Ziyaret2911996

Ramazan ayı


Ramazan ayı

06 Mayıs 2019

Bugün hicri takvime göre Ramazan ayının başlangıcıdır. Ramazan ayı hicri takvime göre üç ayların (Recep, Şaban, Ramazan) sonuncusu olan dokuzuncu aydır. Kur'an-ı Kerim bu ayda indirilmeye başlanmıştır. (“Ramazan ayı, insanlara yol gösteren, hidayeti, doğruyu ve yanlışı ayırt edip açıklayan Kur’an’ın indirildiği aydır...” Bakara suresi, 185) Bu nedenle de İslam dünyasında Ramazan ayına ayrıca “Kur’an ayı” da denilmektedir. Çünkü Kur’an’ın indirilmeye başlandığı  "kadir gecesi" bu ay içerisindedir ve tabi ki oruç ibadeti de bu ayda yapılmaktadır.

Bazı din bilginlerine göre; Ramazan, Yüce Allah'ın isimlerinden biridir. Ancak burada bir incelik vardır: İbn’ül Arabî ''Ramazan'' isminin Yüce Allah’ın Esma-i Hüsnasından (güzel isimlerinden) bir isim olduğunu ifade eder. Bu sebeple Ramazan ayı kastedilirken ‘’Ramazan geldi’’ yerine “Ramazan ayı geldi” denilmesi daha uygun olduğunu ifade eder...  

İslam dininin iki boyutu vardır: Birinci ve esas olan boyut ‘’terbiye ve ahlak’’ boyutudur. İkinci boyut ise’’ ibadet’’ boyutudur. Birinci boyut olan İslam terbiyesi; ruh terbiyesi, kalp terbiyesi, ahlâk terbiyesi demektir. Bunlar olmadan Müslümanlık olmaz, ikinci boyut olan ibadetlerin makbul olması sağlanamaz, Allah’ın rızası ve sevgisi kazanılamaz. 

Ancak Müslümanlar, İslam dininin birinci ve esas boyutu olan ‘’terbiye ve ahlak’’ boyutunu unutup ikincil boyutu olan ‘ibadet’’ boyutunu öne çıkararak İslam’sız bir Müslümanlık yaşamaktadırlar.

Ramazan ayı da işte Müslümanlara bahsi geçen İslam terbiyesine ulaşmak için bir vesiledir… Ramazanın ibadetinin ilk özelliği açlıktır yani oruç… Ramazan orucunu emreden âyetin sonunda, bunun gayesinin mânevî, rûhî ve ahlâkî olduğuna işaretle, “Ta ki ittika edesiniz'' yani takva sahibi olasınız buyurulmaktadır.

Demek ki oruçtan hedef takvadır. (Kalbi Allâh’tan uzaklaştıran her şeyden korumak) Yüve Allah, Kur’ân-ı Kerîm’in 150 kadar yerinde takvayı zikredip övmüştür. Allah indinde en makbul kimse en takvalı olandır. Hadîs-i şerîflerde belirtildiğine göre Ramazan ayında zahmetlerle yapılan ibadetler neticesi ulaşılan takvanın, iyi ahlakın ve iyi seviyenin Ramazan ayında bitmeyip kalıcı olması gerekir.

Ramazan ayı; takvaya ulaşmak için günden güne sâfîleşip yüksele yüksele, ârifâne hayata geçilmesi; en sonunda da maddî, mânevî ve rûhî bakımdan gerçek bir bayrama erilmesi için bir vasıta, bir araçtır. Ramazan ayının sonunda ulaşılan gerçek bayram işte budur.

Siz yine oruç tutarak takvaya ulaşmaya çalışın. Ancak; sokağınızda, mahallenizde veya yakınınızda bulunan ve tüm bir yıl oruç tutan (!) bir yoksulun, ihtiyacı olan birisinin ihtiyacını karşıladığınızda; bir düşmüşün, bir yoksulun, bir hastanın, bir yaşlının kulağına rahatlatıcı bir söz söylediğinizde; bir komşunuzun, karşılaştığınız bir insanın, bir tanımadığınızın yüzüne güldüğünüzde, onlara tebessüm ederek selam verdiğinizde; insanlara güzel sözlerle konuştuğunuzda; sokaktaki bir kediye, bir köpeğe, bir hayvana bir parça yiyecek, bir tas su verdiğinizde; başka bir  yaratılanı bir şekilde mutlu ettiğinizde inanın daha fazla takvaya ulaşmış olursunuz… İşte o zaman Ramazan ayının sonundaki bayramı beklemeden gerçek bayrama da ulaşmış olursunuz…

Ramazan ayınız kutlu olsun...

Osman AYDOĞAN


Yorumlar - Yorum Yaz