• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Aşka Dair
Kitaplar
Hikayeler
Kendime Düşünceler
Fotoğraflar
Videolar
İletişim
Site Haritası
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi15
Bugün Toplam1058
Toplam Ziyaret3103567

Neden bu kadar körüz?

Neden bu kadar körüz?

Türk Hava Yolları'nın, dünyaca ünlü kalp cerrahı ve ekran yüzü Dr. Mehmet Öz’ün rol aldığı ve Danimarkalı ödüllü yönetmen Martin Aamund’a yaptırdığı "Beş Duyu" isminde yeni bir reklam filmi var.

THY'nın yeni reklam filimi “Beş Duyu”nun ilk gösterimini, Amerikan televizyon tarihinin en çok izlenen yayını olan Amerikan Ulusal Futbol Ligi (NFL)’nin 04 Şubat 2018 günü oynanan final maçı, “Super Bowl” esnasında gösterilir. Film daha sonra da Avrupa, Güney Afrika, Uzak Doğu, Orta Doğu, Kanada, Latin Amerika ve ABD gibi ulusal bayrak taşıyıcının uçuş sağladığı birçok bölgede gösterime girer. Bu reklam filmi YouTube'da şu ana kadar (26 Şubat 2018) 81 milyon izlenme sayısına ulaşır. (Bu reklam filminin bağlantısını yazımın sonunda veriyorum... İzlenmeye değer diye düşünüyorum.)

Film, 50°C sıcaklıktaki Sahra Çölü ve 0°C'nin altındaki Kuzey Işıkları gibi olağanüstü hava şartlarında Kuzey Avrupa, Afrika ve Uzak Doğu'da bir ayda çekilir. 

Film, insan vücudunun birbirinden son derece farklı ve zıt koşullar altında verdiği büyüleyici tepkimeye temasta bulunarak, izleyiciye “Dünya daha büyük! Keşfet!” sloganı eşliğinde, sahip olduğu “Beş Duyu” ile kendi iç dünyasından hareketle tüm dünyayı keşfe davet ediyor.

1.5 dakikalık reklam filmi Dr. Mehmet Öz’ün şu cümlesiyle başlıyor: “Biliyor musunuz, vücudumuzda dünya kadar mucize var.” Dr. Öz ardından tek tek duyu organlarımızın ne denli mucizevi olduğunu anlatıyor: “Mesela gözlerimiz 10 milyon renk tonunu görebiliyor. Bazen tek yapmanız gereken başınızı kaldırıp bakmak.”, ''Kulaklarımız 20 herz’den 20 bin herz'e binlerce ses duyabiliyor.” vb…

Dr. Öz haklı!. Gözlerimiz gerçekten harika. Gözlerimiz gerçekten harika da o zaman neden bu kadar körüz? Dr. Öz ne diyordu daha filminin en başında; “Bazen tek yapmamız gereken başımızı kaldırıp bakmak. ”

Tek yapmamız gereken şey olan başımızı kaldırıp da neden bakmıyoruz, bakamıyoruz  acaba?  

Yazımın konusu tabii ki THY’nın bu reklam filimi değil… Bu film bana neden kör olduğumuz ve neden başımızı kaldırıp da bakmadığımız, bakamadığımız konusunda üç kitabı hatırlattı...

Birincisi 19. yüzyıl önemli İngiliz öykü yazarlarından Herbert George Wells’in (Kitaplarında ad olarak ‘’H. G. Wells’’i kullanır) güzel küçük bir öykü bir kitabı olan ‘’Körler Ülkesi’’ (Kolektif Kitap, 2015) isimli kitabı…

İkincisi Türkiye'yle iyi ilişkileri olan, Cevat Çapan ve Latife Tekin gibi yazarlarımızın yakın ahbabı olan İngiliz yazar John Berger’in ‘‘Görme Biçimleri’’ (Ways of Seeing) (Metis Yayıncılık, İstanbul, 1999) isimli kitabı...

Üçüncüsü de Portekizli yazar José Saramago’nun ‘’Körlük’’ (Can Yayınları, 1999) adlı romanı.

Ben bu sitemde her üç kitabı da tanıtmıştım… Neden kör olduğumuz ve neden başımızı kaldırıp da bakmadığımız, bakamadığımız konusunu daha iyi anlayabilmek için bu üç yazımın bağlantısını aşağıda veriyorum. Kitapları okuyacak vaktiniz yoksa da en azından bu üç yazımı okumanızı arzu ederim… Bu üç yazımı daha önce okumamışsanız kaçırmayın derim... (Benim yazım diye söylemiyorum, gerçekten bu üç yazımı kaçırmayın!)

Gözleri olup da hem gülmeyen, gülmediği gibi hem de görmeyen insanlarız biz!

Osman AYDOĞAN

’H. G. Wells, ‘’Körler Ülkesi’’:
http://www.sehriyar.info/?pnum=395

John Berger, ‘‘Görme Biçimleri’’:
http://www.sehriyar.info/?pnum=16

José Saramago, ‘’Körlük’’: (Bu yazımda kitap -Körlük- yazımın içinde bir parça)
http://www.sehriyar.info/?pnum=23

THY’nın yeni reklam filmi:
https://www.youtube.com/watch?v=yvicqMrAHvQ&feature=youtu.be

 


Yorumlar - Yorum Yaz