23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
23 Nisan 2017
23 Nisan 1920, Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilân ettiği tarihtir.
Mustafa Kemal Atatürk, 23 Nisan 1924'te 23 Nisan gününü ‘'23 Nisan Milli Bayramı’’’' olarak kutlanmasına karar verir. Bu tarihten beş yıl sonra da 23 Nisan 1929 tarihinde de Mustafa Kemal Atatürk bu bayramı çocuklara armağan eder. 1929 yılında 23 Nisan, ilk defa ‘’23 Nisan Çocuk Bayramı’’ olarak kutlanmaya başlanır. 23 Nisan’da çocukların resmî makamlara kabul etme geleneği de Mustafa Kemal Atatürk’ün 1933 yılında bu bayramda çocukları makamına kabul etmesiyle başlar. 1980 döneminde ise Millî Güvenlik Konseyi, bu bayrama "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" adını verir. O günden beridir de 23 Nisan bu adla kutlanır.
Bugün, Türk milletinin iradesini temsil eden TBMM’nin açılışının yıldönümüdür.
Birinci Dünya Savaşı sonunda Anadolu; Yunanlılar, İtalyanlar, İngilizler ve Fransızlar tarafından işgal edildiğinde, bu işgale karşı yapılan Kurtuluş Savaşı 23 Nisan 1920 tarihinde açılan Büyük Millet Meclisi tarafından yapılmıştır. Kurtuluş Savaşı sonrasında yapılan devrimler de yine bu Meclis çatışı altında yapılmıştır. 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet, yine bu Meclis çatısı altında ilan edilmiştir. Türkiye Cumhuriyetini dünyaya kabul ettiren Lozan Antlaşmasını 23 Ağustos 1923 tarihinde, boğazların egemenliğini Türkiye’ye veren Montrö Sözleşmesini 31 Temmuz 1936 tarihinde yine bu Meclis onaylamıştır. Cumhuriyet'in demokrasi ile taçlanması yine bu Meclis çatısı altında olmuştur.
Türk milletinin iradesini temsil eden TBMM, Türkiye Cumhuriyetinin varlık sebebidir, temelidir, ana direğidir, bel kemiğidir, çatısıdır.
Bugün için Türkiye Cumhuriyetine karşı en büyük tehlike, tehdit ve bekâ sorunu; Kurtuluş Savaşı’nı ve Cumhuriyet devrimlerini yürüten, Cumhuriyeti demokrasi ile taçlandıran, Türkiye Cumhuriyetinin temeli, belkemiği, ana direği ve çatısı olan TBMM’nin ve parlamenter demokrasinin; işlevini, önemini ve ağırlığını yitirerek aşındırılması, erozyona uğratılması ve rafa kaldırılmasıdır. Türkiye Cumhuriyetinin ve TBMM'nin önündeki en büyük tehdit, tehlike ve bekâ sorunu budur... Böyle bir tehlikenin varlığını ve sonuçlarını daha önce sitemde II. Dünya savaşı öncesindeki İtalya ve Almanya örneğini vererek anlatmıştım.
23 Nisan 1920’de TBMM’ni açan ve bu Meclis'in çatısı altında Kurtuluş Savaşını yürüten ve Cumhuriyet devrimlerini gerçekleştiren başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm vekilleri ve emeği geçenleri rahmet, minnet ve hürmetle anıyorum…
1920’de o muazzam adımı atanları alkışlamak ve o günü artan bir coşku ile bayram olarak kutlamak boynumuzun borcudur.
Bu bayramın adı da ''23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı''dır.
Bu bayramın anlamı, Türkiye Cumhuriyetinin varlık sebebi, temeli, ana direği, bel kemiği ve çatısı olan TBMM’nin üstünde hiçbir güç ve kuvvetin bulunmadığıdır.
Yaşasın 23 Nisan… Yaşasın TBMM!
Bu anlamlı bayram kutlu olsun!
Osman AYDOĞAN
‘’Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı, bir mutluluk parıltısısınız! Memleketi asıl aydınlığa boğacak sizsiniz. Kendinizin ne kadar mühim, kıymetli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şeyler bekliyoruz; kızlar, çocuklar!’’
Mustafa Kemal Atatürk, 19 Ekim 1922 tarihinde, Bursa’da kendisini karşılayan çocuklara böyle seslenir.