Erik Satie ve Gnossienne No. 1
08 Mart 2023
20. yüzyılın başlarında yaşamış (1866 – 1925) bir Fransız besteci ve piyanist var: Eric Satie, Tam adı Éric Alfred Leslie Satie… Satie’nin eserleri çağdaş caz ve popüler müziği önemli ölçüde etkiliyor…
Satie'nin eserlerinin çoğu sadelik ve netlikle münhasır parçalar oluyor… Satie’nin solo piyano için 1888'de bestelediği üç piyano bestesi olan ‘’Gymnopédies’’ özellikle yeni nesil tarafından tanınıyor… Bu üç bestenin ilki (Gymnopédie No. 1) en tanınanı oluyor. Çok renkli ve garip bir kişiliği olan Satie'nin eserleri ancak 1960'lardan sonra popüler oluyor.
Satie’nin diğer en çok bilinen eseri ise ‘’Gnossiennes’’ (telaffuzu: ɡnosjɛn) oluyor. Gnossiennes de Gymnopédies gibi birkaç piyano kompozisyonundan oluşuyor… Ancak Gnossiennes altı adet eserden oluşuyor. Hepsine birden ‘’Gnossiennes’’ deniyor. Gymnopédies ve Gnossiennes kelimesinin herhangi bir dilde karşılığı bulunmuyor.
Satie, bahsettiğim bu iki eserinde de yavaş, hüzünlü, acı veren ruh hâllerini yansıtıyor..
Bugünlerde de bizler de böyle yavaş, hüzünlü, acı veren ruh hâllerinde değil miyiz?
O zaman geceye müzik olarak Erik Satie’yi dinliyoruz. Ancak onun benim en sevdiğim eseri olan ‘‘Gnossienne No.1’’i...
Bizden Erkan Oğur da Satie’nin eseri ‘‘Gnossienne No.1’’i kendi enstrümanlarıyla çok güzel yorumluyor… .
Alman filozof Martin Heidegger, ‘’Varlık ve Zaman’’ (Agora Kitaplığı, 2011) (Sein und Zeit) adlı eserinde şu iddiayı getiriyordu: ‘’İnsan; bir varlık olarak (Dasein) evrene atılmış ve bu dünyaya öylece bırakılmıştır’’… Her iki yorumun bağlantısını veriyorum… Gecenin bu vakti dinleyiniz. Ve görünüz ki Satie, eserinde bu evrendeki hiçliğimizi ve bu evrendeki meçhul yalnızlığımızı iliklerimizde kadar hissedecek şekilde olanca basitliği ve sadeliği ile yansıtıyor…
Sizler iyi geceler dilerim…
Osman AYDOĞAN
Erik Satie, Gnossienne No.1
https://www.youtube.com/watch?v=PLFVGwGQcB0
Erkan Oğur yorumu Gnossienne No.1:
https://www.youtube.com/watch?v=53iLc9NRtYs