• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Aşka Dair
Kitaplar
Hikayeler
Kendime Düşünceler
Fotoğraflar
Videolar
İletişim
Site Haritası
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam296
Toplam Ziyaret2892126

Yaban kazlarından alınacak dersler...

Yaban kazlarından alınacak dersler...

Göç eden yaban kazlarının havada süzülürken "V" şeklinde uçtuklarını görmüşsünüzdür...

Peki, kazlar neden A, B, G, O şeklinde değil de ille de V şeklinde uçarlar? Yoksa bize bir şey mi anlatmaya çalışıyorlar, ya da bir bildikleri mi var?

V şeklinde uçtuğunda, uçan her kuş, kanat çırptığında arkasındaki kuş için, onu kaldıran bir hava akımı yaratıyormuş. Böylece V şeklinde uçan kaz grubu, birbirlerinin kanat çırpışları sonucu ortaya çıkan hava akımını kullanarak uçuş menzillerini %70 oranında uzatıyorlarmış.

Yani tek başına gidebilecekleri maksimum yolu grup halinde neredeyse ikiye katlıyorlarmış.

Alınması gereken 1’inci ders:   Belli bir hedefi olan ve buna ulaşmak için bir araya gelen insanlar, hedeflerine daha kolay ve çabuk erişirler. Çünkü onlar biri birlerine güven duygusu içinde yol alırlar.  (Sinerji yaratın, birlikten kuvvet doğduğunu astlarınıza gösterin)       

Bir kaz V grubundan çıktığı anda uçmakta güçlük çekiyor. Çünkü diğer kuşların yarattığı hava akımının dışında kalmış oluyor. Bunun sonucunda genellikle gruba geri dönüyor ve yoluna bu şekilde devam ediyor.

Alınması gereken 2’inci ders:   Eğer düşünürsek, bizimle aynı yönde giden insanlardan kopmaz, bilgi alışverişini ve yardımlaşmayı sürekli kılarız.

(İşletmede amaç birliği ve dayanışmanın gücünden yararlanın)

V grubunun başında giden kaz, hiçbir hava akımından yararlanamıyor. Bu yüzden diğerlerinden daha çabuk yoruluyor. Bu durumda en arkaya geçiyor ve hemen arkasındaki kaz, lider konumuna geliyor. Bu değişim sürekli yapılıyor. Böylece her kaz, grubun her noktasında yer alıyor.

Alınması gereken 3’üncü ders:  Zorlukları paylaşmaya ve yaptığınız her işi, yeri ve zamanı geldiğinde arkadan gelene bırakmaya hazır olun böylece yükünüz daha az olacaktır.

(Liderliği, nimeti ve külfeti paylaşın ve aşırı uzmanlaşmadan kaçının, “rotasyon”)

Uçuş hızı yavaşladığında gerideki kuşlar, daha hızlı gitmek üzere öndekileri, bağırarak uyarıyorlarmış.

Alınması gereken 4 ncü ders: Zaman zaman öndekileri cesaretlendirin, İlerlemek ve yol almak için bazen başkalarının uyarılarına gereksinim duyarız. Bundan alınmamalıyız. Tam aksine, böyle uyarıları sevinç ve takdirle karşılamalıyız.

(Motivasyonu ihmal etmeyin, uyarı ve şikâyetleri iyileştirme fırsatı olarak değerlendirin)

Gruptaki bir kuş hastalanırsa ya da bir avcı tarafından vurulup uçamayacak duruma gelirse, düşen kuşa, yardım etmek üzere gruptan iki kaz ayrılıyor ve korumak üzere hasta/yaralı kazın yanına gidiyormuş. Tekrar uçabilene (ya da eğer ölürse, ölümüne) kadar yaralı kuşu asla terk etmiyorlar. Daha sonra kendilerine başka bir kaz grubu buluyorlar. Hiçbir kaz grubu, kendilerine bu şekilde katılan kazları reddetmiyormuş.

Alınması gereken 5’inci ders: Eğer duyarlı isek onlar gibi birbirimize destek olmalıyız. Adam olmak sadece insanlara özgü değildir.         

(Zor zamanlarda da destek göreceğini personelinize hissettirin ve zorda olana yardım edin)

(Alıntıdır)


Yorumlar - Yorum Yaz